Blog

12 lure lystriks

Belysning er en meget viktig del av interiøret. Hvordan du belyser forskjellige deler av huset og rommet og hvilken styrke på lyspærene man bruker. Hvilken farge på lyset kan også være med å sette sitt preg på interiøret. Har man brukt masse penger på interiør og glemmer lyset – da kan ting virke helt forskjellig fra det som var planlagt!

Glem lampene

Det er lett å drømme seg bort i vakre, skulpturelle belysningsarmaturer. Tenk på lys som funksjon, estetikk og opplevelse.

Flere brytere

Sørg for at alle lyskilder kan styres og brukes uavhengig av hverandre. På denne måten tilpasser du lyset til bruken av rommet og ønsket stemning.

Flere brytere
Flere brytere

Dim, dim, dim

Alle lyskildene bør kunne dimmes. Da kan du lettere oppnå behagelige lysforhold på forskjellige tider av døgnet og året.

Planlegg lys i flere høyder

Rommet blir dynamisk og stemningsfullt og du kan variere bruken. Lyskilder lavt i rommet gir en intim stemning mens belysning oppover løfter rommet.

Jobb med rommet

Er rommet høyt, kan dette forsterkes ved å lyssette himlingen. Er det trangt og/eller lavt, kan du lyssette langs gulvet.

Hent lyset ned

Lyset mister mye av styrken på veien. Nedhengte pendler i riktig høyde over arbeidsbenk eller spisebord utnytter lysets effekt. Velg armaturer med lystett skjerm som styrer lyset. Dette gjelder også for leselampen og for arbeids lampen.

Bruk flatene som reflektorer

Lys må treffe en flate for å bli synlig. Lyssett veggen, himlingen eller gulvet. Matte flater reflekterer og sprer lyset fint. Blanke flater er ikke så godt egnet som reflektor, de opptrer som speil og kan blende.

Bryt symmetrien

Ikke vær redd for å utfordre symmetrien i rommet. Ved å lyssette den ene veggen og ha lyspunkter langs gulvet på motstående vegg oppnår du en mer dynamisk helhet.

Ikke glem badet

Ha en god kombinasjon av generell-, stemnings- og funksjonsbelysning. Den generelle belysningen skal gi godt lys når man skal vaske badet. Dimmet lys for en avslappende morgenstund. Til sminkelys anbefales lamper med frostet glass i ansiktshøyde som gir godt lys, uten å blende.

 

Fasade i mørket

Om kvelden er interiøret synlig utenfra og blir husets nye fasade. Tenk akser og se på hele fasaden når belysningen planlegges innenfor de fire vegger.

Velg etter belysningsplan

Skal lampene sende lyset ut i rommet eller skal lyset styres mot et enkelt område? Velg gjerne din favorittpendel, men da må du velge bort andre som konkurrerer om oppmerksomheten.

Invester på riktig tidspunkt

I en bygge- eller renoveringsfase må de fleste foreta prioriteringer. Legg litt ekstra i en god planløsning som nummer én samt en belysningsplan som nummer to. Lyspunkter og integrert belysning på de riktige stedene vil løfte boligen fra en god bolig til et godt sted å leve. Vent heller med ny sofa og innredning, interiøret er lettere å endre etter hvert.

Disse 12 tipsene er i sin helhet hentet ut fra en artikkel skrevet i juli i 2015, men jeg synes mange av de tipsene var så gode at jeg fant ut at jeg ville gjengi de her igjen nå. Lykke til med din lyssetting der hjemme.