Blog

Baderommet

Det er liten tvil om at interiør nå er viktig i alle husets rom. Det er ikke lenger bare stuen vi tilbringer tid i. Skal vi ha fest så skjer det i alle de forskjellige rommene i huset. Filmkveld på soverommet eller pysj party. Mat fest på kjøkkenet – sportsfest foran TV i stuen eller på TV rommet – ja alle rom er i bruk mye mer i dag enn for bare få år siden. Det gjør at interiøret i alle rom er viktigere enn før – også på badet. Her er det ikke snakk om 10 minutter til dusj og tannpuss hver morgen lenger, nå skal det være plass til TV, grønne planter og velvære.

Vil ha ekte vare

– Det blir mer teknologi på badene. Sensorstyrte kraner, integrerte høyttalere og innebygd TV i speil, sier Mia Kjeldstad Hansen, som er interiørdesigner i Intro design.

Fargevalgene forandrer seg og blir mer lune og vi tør prøve mer og mer i forskjellige nyanser. Det blir også mer og mer tilgjengelig på markedet av installasjoner til baderommene. Alt fra messing til betong. Det er ekte varer som gjelder nå. Ikke flere imitasjoner som har vært in tidligere.

Vil ha ekte vare
Vil ha ekte vare

Heksagonfliser, teracotta og marmor

Flisene på badet kan være enkle og ensfargede, eller i mønster. Heksagonfliser er in, og det samme er marokkanske fliser og marmor.

– De marokkanske flisene har hittil blitt brukt mest med intrikate mønstre, men her er det nå mer og mer av de geometriske variantene som dukker opp, forklarer Hansen.

Ellers er det nå mer vanlig med nesten sømløse bad, skal vi tro eksperten. I den forbindelse er mikrosement noe vi ser mer og mer av. Samtidig ønsker flere å gjemme sluket, da det gjerne ligger midt i dusjen. Her er en unidrain-løsning et fint alternativ. Unidrain er hvor du har et avlangt sluk i ene siden av rommet.

– Dette fungerer også bra hvis du ønsker store fliser på gulv ettersom du kun behøver fall fra én side, tipser Hansen.

 

Marmortrenden fortsetter

Marmoren har vi absolutt ikke rukket å gå lei av, og nå som vi også ser den i flere farger, vil vi ha den med oss i lang tid fremover. Marmorsten er spesiell og krever behandling om du ønsker å bruke den på badet. Den er nemlig ikke glad i syre eller veldig mye vann. Det er fortsatt en stor interesse for minimalistiske fliser, og vi ser en økning av kombinasjonen betong og terrakotta, med nøytrale, men rustikke mønstre.

Marmor har vi ventet på, og da spesielt lys marmor. Vi tror det vil komme mer av dette i 2016 og 2017, og folk flest vil kombinere marmor med andre materialer, som mørke steintolkninger med jevn farge. Flisprodusentene ser en tydelig økning i forespørsel etter store fliser, fliser i spesialformater som f.eks. fiskemønster eller heksagonfliser.

 

Enkelte ting krever planlegging

Om du er klar for litt oppfriskning på badet, er det imidlertid viktig å huske at oppussing eller møblering av våtrom krever litt planlegging. Ikke alt overlever for lenge i et våtrom, og sertifiserte fagfolk bør gjøre det meste av jobben. Sistnevnte er viktig også for at forsikringene skal dekke eventuelle skader om noe skulle gå galt.

Uansett hva du velger å gå for av uttrykk og designløsninger på bad; vær alltid sikker på at grunnarbeidet er gjort riktig og at det du setter inn tåler å være i et varmt og fuktig rom. Det er mye som kan se kult ut på bilder, men noen ganger fungerer det dårlig rent praktisk.