Blog

Gjør det selv – igjen

Man behøver ikke være mestersnekker for å jobbe med tre. Ei heller behøver man ha alle de nyeste verktøyene som finnes på markedet i dag, ikke de nyeste maskinene eller hjelpemidler man får kjøpt overalt i dag. Trenger du noe spesielt, noe av en spesiell størrelse, form eller liknende – ja da kan du som oftest søke litt hjelp hos din lokale bygg handel eller kanskje hos nærmeste verksted. Det finnes mange som gjerne hjelper til med litt småtterier fortsatt i dagens samfunn. Og de har i mange tilfeller spesialister på mange områder dersom du selv står fast på noen måte.

Dine behov

Utrustningen som du bør ha for å gjøre en god jobb er en skikkelig arbeidsplass – en god arbeidsbenk. Den skal gjerne være litt justerbar slik at den kan endres alt etter som hvilket materiale du jobber med i øyeblikket. I tillegg til denne benken så bør man ha litt grunnleggende verktøy. En god sag, en drill eller bormaskin, gjerne en høvel og de meste vanlige sakene som hammer og skrutrekkere i litt forskjellige størrelser. Noe klarer man ofte å handle inn underveis slik at samlingen verktøy på hobbyrommet øker sakte men sikkert.

 

Dine behov bilda via wiki
Dine behov bilda via wiki

Litt sikkerhetsutstyr kan også være kjekt å ha – og å benytte mens man arbeider. Hansker, sikkerhetsbriller, kanskje et verktøy belte for å beskytte verktøyet. Ja det er mange ting man kan ha på ønskelisten både til jul og bursdager dersom man har eget hobbyrom og liker å bedrive tiden sin der.

Begynn enkelt – bygg et lite bord

Er det første gangen du skal forsøke å jobbe med tre og bygge noe, som du håper skal kunne benyttes i din nye leilighet eller noe i den stilen?  Da anbefaler jeg at du begynner med noe enkelt. Etter hvert når du ser hva du mestrer og klarer uten for mye hjelp – ja da kan du øke vanskelighetsgraden og sikte mot nye høyder!

Begynn enkelt – bygg et lite bord
Begynn enkelt – bygg et lite bord

Längst ned i detta inlägg kommer ni hitta en video som kommer att hjälpa er och ge er steg för steg instruktioner om hur ni går till väga för att bygga ett vanligt, rektangulärt bord som står pall för de mesta.

Mye hjelp å få

Dersom du har ønsker om å bygge noen enkle møbler selv, men ikke er veldig ”handy man” – som jeg er – altså ingen «handy man”! Men bekymre deg ikke veldig mye for det er massevis av hjelp å få. Og i dagens samfunn hvor man praktisk talt finner alt på internett så kan man også søke hjelp der for å bygge et bord.

F.eks. på Youtube.com finner man videoer som instruerer i detalj hvordan ting skal løses. Poenget er bare at man behøver å benytte de riktige søkeordene.

Nå var det ikke veldig vanskelig å finne en hjelpevideo til å bygge et bord – men jeg valgte en med engelsk tale. Dette var heller ikke noe stuebord, men et bord av ganske grov kaliber.

Men det beviser at selv personer som meg selv med ”ti tommeltotter” har muligheter å gjøre ting som dette om man først ønsker det!