Blog

Hytta – interiøret for hygge

Når man først har tatt over en tomt på fjellet eller vunnet i lotto, så kan det være snakk om å gjøre noe med hytta. For de fleste har et forhold til den, enten den befinner seg ved sjøen eller på fjellet. Når det gjelder interiør på hytta er den som i så mange andre situasjoner helt forskjellig fra sted til sted. Noen vil ha et striglet interiør som er toppmoderne og som følger alle de populære trendene, andre vil ha det som i gamle dager. Laftet materiale, blondegardiner og utedo er det som gjelder for svært mange hytteeiere i Norge.

Men det kommer stadig vekk nye konsepter og hytteeiere. Noen bestiller moduler som settes sammen til mye lavere pris enn hva de ordinære hyttene ville kostet, andre kjører på med carport og sauna og bar. Så hva trender egentlig når det gjelder hytteinteriør? La oss se litt nærmere på det.

Interiør for fjellhytter

Det er mer og mer vanlig å blande stilarter, og da handler det om å bevare noe av det tradisjonelle uttrykket og spe på med moderne interiør. Man beholder gjerne varme og robuste detaljer på rommene. Det gir en lun følelse som man kan dandere med materialer av: keramikk; porselen; farget glass; fløyel.

Tradisjonelle hytter har samlingssted rundt en peis man fyrer opp i, men trenden er at fokuset flyttes litt ut. Det betyr at hyttene er bedre isolerte og varme. Da gis det rom for at man kan samles rundt en TV-skjerm eller et vindu med vakker utsikt. Vinduene har blitt større også for å gi bedre lysforhold. I vinduskarmen settes stilrene blomster og planter. Avhengig av hyttas størrelse vil man kunne ha plass for en hel sittegruppe med spisebord i tillegg. Har man en mindre hytte, vil fortsatt alt foregå i oppholdsrommet der vedfyring står for tørking av klær, varming av vann også videre. Solceller, oljefyr og aggregat er mer og mer vanlig for å lade batterier og mobiltelefoner.

Interiør for sommerhytter

Tradisjonelt sett har sommerhyttene i Norge vært større enn fjellhyttene. De har til og med vært hus. Men mange eier små hytter ved sjøen også. Det er ikke like viktig ved minimalisme i de norske sommerhyttene. Og trenden sier at man i større grad kan bruke mye personlig preg.

I stedet for harde flater, bugner det av hvitt i forskjellige nyanser på sommerhytta. Fyll på med en lett sofa med tre-detaljer, og marine farger på gardiner, duker, puter også videre. Det er ingen tvil om at fargene blått, grønt og gult kommer til sin rett på sommerhytta. Det har blitt mer og mer populært å dra gamle gjenstander inn i hyttas interiør, slik som en høvelbenk, et trau eller gamle vaser. Det gir et tidløst uttrykk som samtidig er rent og personlig.

Dersom du har arvet drømmehytta, kan du gå i gang med oppussingen med en gang. Det er lurt å finne ut av hvilket uttrykk du vil ha på hytta, da det både skal være innbydende, samtidig som det er anvendelig. Sett ditt preg på din hytte, da blir det hygge for liten og stor.