Blog

Jobbe med tre – BYGGe STOLer

Tidligere her på siden så har jeg skrevet litt om det grunnleggende verktøyet man trenger og litt om verktøy som kan være kjekt å ha. Og jeg la ved en video som beskrev en enkel måte å bygge et lite bord på. Helt enkelt og grunnleggende – ikke noe fancy eller fantasi saker. Enkelt håndverk i kjelleren eller på hobbyrommet altså. Og nå dersom du har vært gjennom de artiklene fra start til mål så har du nå et hjemmelaget bord.

Stol

Nå når du har et bord klart så er helt klart neste steg å bygge/lage en stol eller flere. Og dersom du var litt forutseende så tok du med i planleggingen at det skulle stoler rundt bordet ditt. Det er en del ting man skal huske på når man bygger ting som skal passe sammen. Ikke bare utseende men også passformen og bruken. Man må tenke på stolens høyde i forhold til bordet, man må tenke på stolenes størrelse ettersom hvor mange stoler bordet skal ha slik at det blir plass rundt bordet til ditt antall stoler. Personen som sitter i stolen skal ikke sitte i klem med lårene sine mellom stolen og underkanten av bordet. Det være seg en tynn person eller en kraftigere person. Det må være romslig plass.

Stol
Stol

Alt dette er viktige saker for at man skal slippe å gå tilbake og gjøre samme jobben flere ganger. Kun dersom man er uheldig og får en skade i fremtiden. Da kan det være kjekt å kjenne til stolens/bordets konstruksjon i sin helhet.

Design eller utseende

Når både bordet og stolene er ferdig i hobby rommet ditt – da kan det selvfølgelig testprøves. Og du må bestemme deg om dette er et stuebord eller et kjøkken bord. Er dette til stuen bør det helst ha et litt penere design og «finish» enn et bord med stoler som skal benyttes daglig på kjøkkenet. Men alt dette har du selvfølgelig tenkt på allerede da du valgte materialer å bygge med.

 

Nøyaktighet

Å bygge sine egne møbler kreves stor nøyaktighet i alle faser av arbeidet. Et motto for denne typen jobbing må være; Mål alt minst to ganger – kutt og sag bare en gang!

Så spørs det hvor stort ditt prosjekt er – er det bare et enkelt bord med en enkel stol, eller er det noe større med både flere detaljer og flere enheter. Er prosjektet stort kan det kanskje lønne seg å lage en prototype før man starter på selve prosjektet.

Også her legger jeg ved en video som viser hvordan man bygger en stol steg for steg. Og som du kan se i videoen så har denne personen store mengder verktøy tilgjengelig. Det letter selvfølgelig på en del arbeid, men det er ikke umulig å klare samme jobben med mye mindre verktøy tilgjengelig.

Her er videoen hvor du kan se steg for steg hvor en solid stol bygges. Videoen er med engelsk tale, men det fikse du garantert meget enkelt!