Blog

Kjøkkenets historie og utvikling siste 150 år

Jeg synes det er spennende med hvordan interiør forandrer seg gjennom generasjoner, og med de forskjellige stilarter og epoker som man også selv har opplevd. Som barn husker jeg godt huset til mine besteforeldre, som ble bygget rett etter krigen. Jeg husker godt hvordan kjøkkenet var innredet og utformet, og det samme med møblementet som spisebord og kjøkkenstoler. Dette var på begynnelsen av 1970-tallet, så huset var vel cirka 25 år gammelt på den tiden. Når min familie kjøpte ny leilighet i 1978, kan jeg huske at det var Norema-kjøkken som var i skuddet. På 1990 – 2000-tallet så var det norske kjøkken produsert i massivt tre, som man fant i mange hjem – vi kjøpte selv et Vågåkjøkken som var malt i gamle bonde farger.

Restaurering av gamle kjøkken

Det er mange som har interesse for gamle kjøkken, og det er slett ikke uvanlig med retrostil selv i nyere boliger. Ved å restaurere et gammelt kjøkken, kan man få en riktig så fancy stil men det må være gjennomført – med det så tenker jeg på at man har det historisk korrekt hele veien. Men dette krever kunnskap om hvordan de norske kjøkken har sett ut, og når de forskjellige kjøkkenløsningene kom på markedet.

Retrostil med ditt eget særpreg

Ved å velge en retrostil på sitt kjøkken, så får man ganske sikkert et kjøkken man ikke finner så mange steder. Det gjelder å sette sitt eget preg på det hele, men tipset er altså å prøve å være historisk korrekt i det man foretar seg. Men for all del, egen smak og ikke minst behov, er også viktig å ta med seg i denne prosessen.

Når kom kjøleskapet inn på kjøkkenet?

Det er mange spørsmål som vil dukke opp, selv om mange som meg husker hvordan kjøkkenet hos sine besteforeldre så ut. Men det kan jo være at man ønsker å gå riktig langt tilbake i tid, så her er det viktig å bruke tid på Research og dokumentasjon. Når ble overskap tatt i bruk på kjøkkenet? Var det vanlig med kjøleskap på 1930-tallet? Når ble vedfyrte komfyrer byttet ut med de mer moderne elektriske komfyrene? Ja det er som sagt mye man må sjekke opp, og man finner ut mye bare ved å bruke nettet.

Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum

Det er absolutt å anbefale å besøke Norsk Folkemuseum på Bygdøy, her finnes det utstillinger som tar for seg norske kjøkken de siste 150 år. Det er en bygård med adresse Wessels gate 15, som er gjenoppført og innredet for en del år tilbake. Når denne bygården ble bygget i 1865, fremstod den som svært moderne og med det nyeste innen kjøkkenløsninger. Det at leilighetene i gården hadde tappekran og utslagsvask, var noe som slett ikke var vanlig på slutten av 1800-tallet. Det samme kan man si om vedkomfyren som også hadde steikeovn, og faktisk hadde man også fått montert damp hette. Vi skal jobbe mye mer med historien til norske kjøkken gjennom 150 år, så det er bare å følge med på denne siden.