Blog

Norsk husdesign

Hva som regnes som norsk husdesign i dag er vanskelig å definere. Det kommer litt an på hvordan man definerer husdesign og hva man skal klassifisere som norsk. Det er uansett helt klart at en stor del kommer fra påvirkning fra andre kulturer eller helt andre tider.  Men det er kanskje noen trekk som er helt særegne det norske, og her skal vi se litt på det. Dessuten kommer noen eksempler på store norske designere eller designergrupper.

Hva er norsk husdesign?

Norsk design, og spesielt husdesign, kjennetegnes med de store linjene og tradisjonelle uttrykkene. Det er ingen tvil om at arkitektene bak store anerkjente bygninger heves høyt opp i skyene, men det er kanskje som møbeldesignere vi liker å fremheve oss. Stoler som Falcon, Ida, Laminette er alle gått inn i historien som møbler for komfort og velbehag.  Norsk husdesign handler om mye mer enn stoler, og den har en historie som går langt tilbake i tid. Vi kan se det i hvordan vi har bygget hus. De tidlige stavkirkene våre er et eksempel og vi ser det spesielt i den tradisjonelle skikken med å lafte hus.

I dag er moderne norsk husdesign for eksempel å friske opp gamle rorbuer med samtidsdesign eller sette opp minimalistiske bygg i naturen. Dette i sammenheng med gode mat –og naturopplevelser er det som” selger” Norge i dag. Dette var teknikker som oppstod i en tid der landet var i endring, og hvor nye metoder dukket opp. Lafting av hus ble en perfekt måte å utnytte tømmeret fra skogen på, og som kombinerte styrke, kunnskap og bærekraft.

Man får fort følelsen av noe urgammelt og barskt. Det er nok det som særpreger norsk husdesign også.

Hva er norsk husdesign?
Hva er norsk husdesign?

Snøhetta ekte husdesign

Vi kan se på kjente arkitekter som Snøhetta gruppen. De har bygget seg inn i verdenshistorien også. Ikke bare kjent for Operabygget i Oslo, men også helt andre steder i verden:

Xingtai Grand Theatre, Kina

Calgary Library, Canada

Eir Geothermal, Island

Muttrah Fish Market, Oman

Aesop, Berlin, Tyskland

Selv om ikke Snøhetta er hundre prosent norsk (stiftet av Kjetil Thorsen og Edward Dyers), er det den solide tre-byggekunsten som preger byggene. Dette er en viktig del av norsk husdesign. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at norsk design også påvirkes utenfra. 70-talls hjem så helt annerledes ut enn de gjør i dag, med sine psykedeliske gardiner og kinalampetter. 80-årene fulgte med inntoget av modulmøbler fra kjempekonsern, mens 90-tallet ble preget av halvpanel og sterke farger. Med 2000-tallet kom minimalisme, feng shui og mye annet.

Hva er norsk husdesign i dag og i framtiden

Norsk husdesign vil nok preges av flere ting, men noen er mer sannsynlig enn andre. For det første vil det bli bygget mer smart med tanke på miljø, og for det andre vil man bygge med tanke på plassmangel:

Gjenbruk

Forbruk

Bærekraft

Levetid

Verdikjede

Produksjon

Hus som både skaper seg selv og som er eller kan bli gjenbrukt, kan skape sin egen elektrisitet og unytte fornybare energikilder vil bli enda mer aktuelt. Dessuten vil også plassmangelen trenge enda mer på. Smarte boliger, overnattingshjem og fellesskapshjem bli noen av trendene fremover. Om det er norsk er ikke sikkert, men påvirkningen fra norsk design vil garantert bli gjeldende. Norge er et land med sterke tradisjoner, og kanskje vil også framtiden preges av det urnorske, i en annerledes og spennende tid for design til hus og hjem.