Blog

Tips for et koselig hjem med plass til deg og ditt

Hjemmet vårt er der vi tilbringer mesteparten mye av tiden vår. Derfor blir det også ofte fylt opp med mye forskjellig, fra gamle stoler som skal pusses opp til vakkert arvegods og utallige ladekabler. Fyller man rom med for mange uorganiserte ting, så vil man fort oppleve at vakre gardiner eller fargekoordinerte møbler og vegger gjør lite for å skape hygge. Noen eksperter hevder at løsningen er å rydde og hive med hard hånd. Uttrykk som ”har du ikke brukt det på ett år så trenger du det ikke” går igjen i blogger og på interiør programmer på TV.

Å rydde og kaste har selvsagt sin plass, men det blir feil å se på dette som den beste løsningen. Løsningen ligger, som vanlig, et sted i midten. Man må organisere de tingene man eier og finne gode løsninger for oppbevaringen av dem. Noen ganger må man også kaste litt. Etter det så kan man begynne å tenke på sofa, bokhyller, vegghyller og andre møbler som gjør hjemmet komplett.

Utnytt rommene maksimalt

Har du ikke allerede laget en god plantegning over hjemmet ditt så bør du lage en. Det er mange som får en ”aha” opplevelse når de begynner å se på målene og bruksområder.  Noen rom, som bad og kjøkken, kan man ikke flytte på, med mindre man har et stort oppussingsbudsjett. Andre rom kan man enkelt flytte rundt på. Når man velger å flytte på disse rommene så gjelder det å se på hvilket behov det rommet oppfyller. Det er fremdelees ganske vanlig å legge inn et helt rom som et kontor, men i dag er det mange som jobber hovedsakelig på nettbrett eller bærbar pc. Dette minsker behovet for oppbevaringsplass og man trenger ikke alltid en fast plass. Så er det mange som sjelden trenger å bruke så mye tid på jobb etter arbeidstid. I slike tilfeller holder det kanskje å bruke spisebordet når du må jobbe? Når du tenker etter så er det kanskje sjelden du bruker kontoret. Kanskje holder det med en god stol, eller sofakroken med et godt pledd kan være nok hvis nettbrettet hovedsakelig brukes til å lese avisen, spille spill eller se filmer.

Utnytt rommene maksimalt
Utnytt rommene maksimalt

Noen rom kan være flerbruksrom. Sett inn en sovesofa på et ekstrarom sammen med treningsutstyr hvis du bare innimellom har overnattingsbesøk. En oppblåsbar gjesteseng er også en god løsning hvis man trenger mer plass til andre ting. Det gjelder å definere hva som er bruksområdet og hvem som bruker det.

Er det vanskelig å se for seg rommet bare på en tegning, så er et godt tips å tegne møblene i full størrelse på papp. Bruk gjerne malerpapp, dette får du kjøpt i malerforretninger eller byggevaren. Så kan du flytte rundt på disse figurene for å få et bedre inntrykk av rommet med møblene. Dette er spesielt viktig når du skal kjøpe nye møbler. Kanskje trenger du en mindre sofa? Eller et større stuebord?

Velg de rette møblene

Hva skal man gjøre med den stygge vasen arvet etter oldemor som vekker så mange gode minner? Den kan ikke stå fremme, men den kan ikke kastes heller. Løsningen er selvsagt å lagre den på et lurt sted. Dette kan være i et lagerrom eller inne i et skap. Et tips er å velge et dypt skap om du har muligheten til dette. Gjerne et dypt hjørneskap.  Mange unngår dype skap fordi man må alltid sette ting i flere lag. Noe helt innerst, som det er skikkelig vanskelig å få frem, og noe ytterst. Men, når det kommer til den gamle vasen fra oldemor så er dette bare en fordel. Man kan sette vasen innerst sammen med de andre tingene man elsker, men ikke vil ha stående fremme.

Det motsatte gjelder når det kommer til hyller. Her bør du velge smale hyller, hvor det kun er plass til en gjenstand i bredden. Dette gir hver gjenstand muligheten til å skinne og det blir enklere å tørke støv. Ulempen med slike hyller er selvsagt at de må henges på veggen. Uten bra med veggplass så fungerer dette dårlig og da må man se etter andre løsninger. En romdeler kan være en løsning hvis man har plass på gulvet. De fleste romdelerne er hule, noe som bidrar til at rommet føles luftig. Samtidig kan det bli et irritasjons moment fordi det kan bli fullt og da mister den mye av funksjonen sin. De kommer i flere dybder, høyder og lengder. Så bruk tid på å finne en løsning som passer deg og rommet.

Sofabord med lagringsplass, puff med lagringsplass og andre møbler som har et skjult lagerrom er helt perfekt. Dette er møbler som oppfyller to behov.  Lagerrommet kan brukes til å lagre ting man gjerne vil ha, men som ikke skal stå fremme hele tiden. Flere og flere møbelprodusenter lager slike løsninger så her er det mye å velge mellom. Bruk god tid så du finner et møbel som passer rommets stil og ditt behov.

Bytt på bilder, dekorasjoner og annet

Når du har funnet de møblene som gjør rommet perfekt, så er det på tide å se på det som skal stå fremme. Her kommer den store ”kosefaktoren” inn. Mange setter frem en pyntegjenstand og lar den stå på samme plass i flere år. Dette kan selvsagt ha sine fordeler, men ikke vær redd for å flytte på ting. Har du mange pyntegjenstander så lag gjerne et rulleringssystem. Bytt på hvilke gjenstander som står fremme og hvilke som er pakket vekk. Mange opplever at et slikt system gjør at flere gjenstander blir sett fordi de blir ikke skjult bak andre gjenstander. Det samme gjelder for pynteputer og annet. Det er ofte disse små tingene som er avgjørende for om rommet føles koselig. Derfor er dette det siste man skal fokusere på, når det andre er på plass. Dette blir prikken over i’en og knytter sammen det hele. Husk bare at hvis du har for mye stående fremme, så blir det fort seende rotete ut og det kan virke trangt. Da blir det mindre koselig, så bytt heller litt rundt på tingene og se hva du synes!