Blog

Valg av interiør

Når man skal pusse opp eller fornye litt der hjemme har man mange muligheter å velge imellom. Det å skulle gjøre endringer på kjøkken eller bad kan fort bli en kostbar affære da dette er de to dyreste rommene i leiligheten eller i huset å gjøre noe med. Men man har da muligheter til å gjøre det rimelig også om man velger den rette leverandøren av det man måtte trenge.

Ikea

Ikea

En av de som har rimelige løsninger til det meste man trenger i huset er firmaet Ikea, ett ganske godt kjent navn her i landet. Det var Svensken Ingvar Kamprad som startet opp dette firmaet i 1943 da han var bare 17 år gammel. Han hadde vel neppe tenkt seg at firmaet skulle vokse seg så stort som det har blitt den gangen. Navnet var enkelt og greit en forkortelse av hans navn og gården der han bodde samt stedsnavnet.Han startet i det små i fra hjemmet og solgte til å begynne med lommebøker, rammer, klokker, smykker og alt annet som han kunne tjene penger på. Møbler startet han opp med først i 1947 og i 1955 startet de opp med å designe sine egne møbler som de solgte billig.Selv når han fikk møbler inn i sin varebeholdning hold han fortsatt til hjemme og solgt direkte derifra og noe via posten. Den første butikken åpnet han rett ved byen Ålmhult, der var også der det første store varehuset ble satt opp. De første 20 årene hold Ikea til kun i Sverige, men i 1963 åpnet de sitt første utenlandske varehus og det ble da rett utenfor Oslo ved Nesbru. I dag finner man over 400 varehus i 50 forskjellige land, så man kan trygt si at kjeden har vokst noe enormt i den siste tiden.

De første årene

Han startet med å annonsere i lokalavisen og startet med å lage en slags postordrekatalog i 1945 for å få firmaet mere kjent rundt omkring. Den første Ikea katalogen kom året etter og han innså da at han måte endre vareutvalget sitt til å kun gjelde møbler til reduserte priser i forhold til konkurrentene.Salget gikk strålende og han hadde satt fokuset på hjemme innrednings artikler og satte opp en stor møbelutstilling. Det var her han fikk stor oppmerksomhet fordi da kunne kunden se og røre fysisk på møblene, det var stor forskjell ifra å bestille ut fra ett bilde i katalogen. Da de startet opp med å designe sine egne møbler var det av to grunner, de ble boikottet av konkurrentene og ved å lage dem selv ble de jo mye billigere for kundene.Men dette var flate pakker, det meste av møblene og interiøret måtte man montere selv. Det er nok ganske mange som har blitt rimelig frustrerte over dette for enkelte ganger kan det være en stor utfordring å få det satt sammen riktig. Men salget gikk strykene og de utvidet stadig med nye varehus og er i dag godt kjent over det meste av verden.

Ingvar Kamprad bilda via wiki
Ingvar Kamprad bilda via wiki